Search More Jobs

General Studies Practice Set for September 2015

September 2015 General Studies Practice Set

1. In September 2015, the UN Sustainable Development Submit was held in
a. New York, USA
b. New Delhi, India
c. Tokyo, Japan
d. Kathmandu, Nepal

2. On September 20, which country adopted a new Constitution marking transition into a fully secular and republic
a. Myanmar
b. Bhutan
c. Singapore
d. Nepal

3. In the recently held election in Singapore, PAP had taken 83 seats out of 89 seats strengthening the mandate of the party. PAP stands for
a. People's Active Party
b. People's Action Party
c. Priority Action Party
d. Priority Active Party
4. Which country recently passed contentious security bills into law on September 19 that allowed its troops to fight abroad after a gap of 70 years since Second World War
a. Germany
b. France
c. Japan
d. Italy

5. In which of the following countries, unexpectedly high Uranium reserve have been discovered ?
a. Afghanistan
b. Iran
c.India
d. Pakistan

6.    Mount McKinley of USA has been renamed as
a. Menali
b. Penali
c. Mandala
d. Denali

7. On 4th September   2015, the centre declared Western Ghat as Eco-Sensitive Zone. Which of the following states of India has the largest share in terms of area under this Zone ?
a. Maharashtra
b. Karnataka
c. Kerala
d. Tamil Nadu

8. The Odisha government has named the Wheeler Island in Bhadrak district as
a. Bajpayee Island
b. Rajiv Island
c. Odippa Island
d. Kalam Island

9. On September 13, the US Open Men's Single was played between
a. Novak Djokovic and Roger Federer
b. Roger Federer and Stan Wawrinka
c. Novak Djokovic and Rafal Nadal
d. Roger Federer and Rafal Nadal

10. Union Minister Rajnath Singh on September 8 announced ____ percent reservation for women in all paramilitary forces including CISF.
a. 30%
b. 25%
c. 15%
d. 33%

11. Who is the only Astronaut to command the International Space Station four times
a. Gennady Padalka
b. Aidyn Aimbetov
c. Andreas Mogensen
d. James Angstrom

12. Who has broken the 10 year old record for the total number of days spent in International Space Station?
a. Sergei Krikalev
b. Gennady Padalka
c. James Angstrom
d. Aidyn Aimbetov

13. Higgs Boson is also known as
a. Alfa particle
b. Beta particle
c. Boson particle
d. God particle

14. Who is the author of the book 'Two Years Eight Months and Twenty-Eight Days' ?
a. Wendy Doniger
b. Akshay Mukul
c. Bhaskar Ghose
d. Salman Rushdie

15. In September, a two-day G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors conference was held in
a. Ankara, Turkey
b. Mumbai, India
c. Sydney, Australia
d. Tokyo, Japan
16. Which of the following countries is NOT a member of G-20 ?
a. Canada
b. Mexico
c. Saudi Arabia
d. Sri Lanka 

17. Emmy Awards is associated with
a. Literature
b. Fiction
c. Animation
d. Film

18. On September 9, President Pranab Mukherjee presented the Gandhi Peace Prize 2014 to
a. Abhinav Bhatacharya
b. Mahesh Sharma
c. A.S. Kiran Kumar
d. Aqeela Asifi

19. On 9th September 2015, who has been appointed the first woman director general of the DRDO's Defence Avionics Research Establishment ?
a. J Manjula
b. AK Mirabai
c. Manjula Bhatacharya
d. Tanushree Ayar

20. In September 2015, the Cabinet has approved India's climate action plan for
a. 2020
b. 2030
c. 2025
d. 2035

Answers of September 2015 General Studies Practice Set
1-A
2-D
3-B
4-C
5-B
6-A
7-B
8-D
9-A
10-D
11-A
12-B
13-D
14-D
15-A
16-D
17-D
18-C
19-A
20-C

Share this Practice Set













 








 

No comments:

Post a Comment

Ask Your Question

Name

Email *

Message *

Back To Top